CHRISTIAN EGGEN, DIRIGENT

CHRISTIAN EGGEN

CHRISTIAN EGGEN, DIRIGENT

Det er en af Europas førende dirigenter inden for ny musik, som står på podiet, når det særlige COLLAGE Festival Orchestra åbner festivalen fredag aften. Christian Eggen blev født i 1957 i Drøbak i Norge og debuterede elleve år gammel som klaversolist med Bergen Filharmoniske Orkester. Allerede tidligt i karrieren viste han, at han ikke havde planer om at følge den slagne klassiske vej som pianist.

Da han var 17 år gammel havde han både sin første solistoptræden med Oslo Filharmoniske Orkester og udgav sit første jazzalbum. Efter studieophold i Wien begyndte han på Norges Musikhøgskole, hvor han modtog undervisning i både klaver, komposition og direktion.

I flere år var Eggen en af Norges fremmeste koncertpianister inden for det klassiske repertoire, hvor han især gjorde sig bemærket med sine fortolkninger af Mozart og Carl Nielsen, samtidig med han spillede jazzmusik. Sideløbede begyndte samtidsmusikken at spille en mere fremtrædende rolle. Christian Eggen er en efterspurgt dirigent rundt om i verden og dette har ført til samarbejde med så markante komponister som blandt andre John Cage, Iannis Xenakis, Kaija Saariaho og Witold Lutosławski.

Som komponist har Christian Eggen også vist, at han spiller over mange tangenter. Han har både komponeret musik til folkekære norske film, avantgardistiske toner til åbningen af Oslo Gardermoen lufthavnen, orkester- og kammermusik og operaer.